Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Redőny javítás – Akadozó redőnyök hibáinak okai és azok javítása

A redőnyök akadása főleg műanyag redőnyöknél szokott előfordulni, de természetesen előfordulhat az alumínium redőnyöknél is.
Alábbiakban a leggyakoribb okokat és azok lehetséges javításait ismertetjük.

Műanyag redőnyök akadását okozó hibák és azok javítása.

 • A redőnylécek oldalirányba elcsúsztak.
  Ez a hiba főképp akkor jelentkezik, ha a leengedett redőnypalást tisztítása nem függőlegesen hanem vízszintesen történik.
  Mivel a műanyag redőnyök többnyire nincsenek elcsúszásgátlóval szerelve (arriterezve) ezért ajánlatos a redőnypalást tisztítását mindig függőlegesen végezni.
  A hiba javítása:
  Az elcsúszott redőnyléceket vissza kell igazítani a normál lefutását biztosító síkba. Ezt, kisméretű redőnyök esetén, olykor „házilagosan” is meglehet csinálni, de többnyire érdemes szakembert hívni.
 • Olykor találkozunk olyan hibásan működő redőnyökkel amiknél ez a hiba a helytelen szerelés miatt következett be, azaz nem vízszintesen lett a redőnytokja felszerelve, emiatt a mindennapos normál használat során, a redőny felhúzása és leengedéskor, mindig egy kicsit abba az irányba csúsznak a redőnylécek amerre a redőnytok lejt. Ilyenkor az akadás nem azonnal vagy rövid időn belül jelentkezik, hanem a lejtés mértékétől függő időn belül. Azaz kismértékű vízszinttől való eltérés esetén hosszabb idő elteltével míg nagyobb eltérés esetén előbb.
  A hiba javítása:
  Mivel ebben az esetben a hibás redőnyszerelés okozza, ezért azt le kell szerelni majd a beállításokat követően vissza kell szerelni, amit egyértelműen csak szakember végezhet el. A hiba elhárításához hívni kell egy redőnyszerelő szakembert.
 • A falba épített tokos faredőnyök műanyagra való cseréjét követően gyakran előfordulhat a redőnylécek akadása. Ezt többnyire az szokta okozni, hogy a redőnysínek felső végei nincsenek ívesen kihajtva ami redőnylécek elcsúszása esetén helyére „rendezné” az elcsúszott redőnyléceket.
  A hiba javítása:
  Ha a síntartó fa (az oldalkáván lévő falapok amire a sínek fel vannak erősítve) benyúlnak a redőnytokba és emiatt nem lehet a sínek végeit kihajlítani, akkor a hiba javítása meglehetősen hosszadalmas művelet, amihez némi szerszámozottság is szükséges.
  Talán le se kellene írnom, hogy ezt a hibát többnyire csak képzett redőnyszerelő képes elvégezni.
  Ha ez a hiba áll fent, akkor azt mindenféleképpen érdemes szakemberrel megcsináltatni, mert ha a hiba nem lenne megszüntetve, akkor a rendszeres akadások következtében a redőnylécek végei előbb-utóbb berepednének, letöredeznének ami használhatatlanná tenné a redőnyt.
 • A redőnylécek végei (egy vagy több lécnél is) töredezett és ez akad bele valamibe.
  Maga a redőnylécek végeinek töredezettségét is az okozza ha a redőny le és felhúzásánál valamibe akadt a redőny és az idő múlásával, a sok le és felhúzás követően, egyre nagyobb mértékben töredezik a műanyag redőnylécek vége. Ez a hiba főleg a fa lábszerkezetre felcsavarozott fémsínes miniredőnyöknél, valamint a faredőnyök helyére beépített maxi műanyag redőnyöknél fordul elő, ahol a fémsínek csavarral vannak felfogatva és a csavar(ok) feje kilóg a sín oldalsíkjából és ebben akadnak meg a műanyag redőnylécek.
  A hiba javítása:
  Mindenekelőtt meg kell keresni, hogy milyen akadás váltotta ki a kezdeti redőnyléc töredezést és ezt kell megszüntetni, majd a töredezett végű műanyag redőnyléceket újakra kell cserélni.
 • Bár nem túl gyakran de előfordul. hogy amiatt akad vagy egyáltalán nem működik a redőny, mert a redőny túlhúzását megakadályozó ütközök valamelyike vagy mindkettő letörött.
  Ha csak az egyik oldalon tört le, akkor a redőnypalást ferdén áll, ahol sértetlen az ütköző azon az oldalon rendeltetésszerűen megakad míg ahol letört az ütköző ott lényegesen feljebb van mint a másik oldalon. Szélesebb redőnyöknél akár a redőnytokban is lehet a redőnypalást ezen oldala.
  Az egyik oldalon történt törés esetén általában több próbálkozást követően le lehet engedni a redőnyt, de fennáll a veszély, hogy a fokozott terhelés (ütközés) hatására a másik ütköző is letörik.
  Ha a redőnypalást mindkét oldalán lévő ütköző letört, akkor semmi nem gátolja a palást túlhúzását és ilyenkor a redőnypalást kijön a vezetősínekből és szinte mindig teljesen be lesz húzva a redőny tokjába. Ilyenkor már leengedni sem lehet a redőnyt.
  A hiba javítása:
  Mindkét esetbe a törött ütközőt vagy ütközőket pótolni kell. Ez a külső ütközős redőnytípusoknál (például hagyományos műanyag redőny, stb) egyszerűen elvégezhető, viszont a rejtett ütközős redőnyöknél (például az új típusú műanyag redőnynél vagy a külső tokos alumínium redőnynél, stb.) ezt minden esetben szakemberrel kell elvégeztetni, mivel a rejtett ütközők cseréjéhez többnyire le kell szerelni a redőny és a cseréhez kisebb mértékben szét kell szedni.
 • Műanyag és alumínium redőnyöknél is előfordulhat, hogy az úgynevezett lécbevezetők megsérülnek, eltörnek. Ilyenkor, főleg a redőny leengedésekor, a redőnylécek szélei beleakadnak a törött lécbevezetőbe ami kisebb-nagyobb akadást eredményez, rossz esetben mozdíthatatlanná válik a redőny.
  Ez a hiba motoros mozgatású redőnyöknél nagyon veszélyes lehet, mert ha a motor nem nyomatékérzékelős típusú ami nem érzékeli az elakadást, akkor a redőnylécek roncsolódhatnak vagy akár szét is szakadhatnak.
  A hiba javítása:
  Mivel az esetek többségében a sérült vagy törött lécbevezető cseréjéhez a redőnyt le kell szerelni majd azt a sérült résznél szét kell szedni, ezért a javítást okvetlen szakemberre ajánlott bízni.

Alumínium redőnyök akadásának okai.

Az alumínium redőnyöknél jelentkező akadásokat a műanyag redőnyöknél ismertetett hibaokok is kiválthatják, de nem jellemző rájuk.

 • Az alumínium redőnylécek szétcsúszása akkor válhat igazán veszélyessé ha a redőnyt motor mozgatja, mert az nem tudja érzékelni az akadást ebből adódóan szétszakítaná az alumínium redőny palástját.
  A hiba javítása:
  Ez a hiba csak akkor fordulhat elő ha a redőnylécek szétcsúszását megakadályozó úgynevezett arriter (szétcsúszásgátló) megsérül vagy valami ok miatt kiesne a redőnylécből.
  Ezt a hibát csak megfelelő szerszámozottsággal rendelkező redőnyszerelő tudja megszüntetni.
 • Alumínium redőnyöknél nagyon ritkán de előfordul olyan jellegű akadás Is amikor a redőnypalástot a fémhengerrel összekötő fordított “T” alakú akasztók (amit sokan tévesen feltolásgátlónak is neveznek) egyike, általában valamelyik szélen lévő, kiakadt a fémhengerből vagy eltört, ekkor a hibás oldalon, a redőny súlyától és a felhasznált “T” akasztok darabszámától függően a redőnypalást kisebb-nagyobb mértékben lejjebbre kerül mint a redőnylécek másik oldala.
  Ilyenkor a redőny mozgatásakor a ferde redőnypalást, a ferdeség mértékétől függően, vagy csak akad vagy annyira ferde lesz hogy beszorul és nem mozdítható a redőny.
  A hiba javítása:
  A kiakadt vagy eltört “T” alakú redőnylécakasztót ki kell cserélni, de arra ügyelni kell, hogy pont ugyanolyan típusú és méretű legyen mint a meglévők, mert ha más a mérete(hosszabb vagy rövidebb), akkor ugyanaz a hiba állhat fenn a csere után is mint csere előtt.
  Ha nincs pontosan ugyanolyan méretű akkor ajánlatos az összeset kicserélni.

 

Amennyiben hibásan működő redőnyeit nem tudja önállóan megjavítani és korrekt redőnyszerelőre lenne szüksége, kérem hívjon minket a 06-30-924-5323 mobilszámon és a Szabó Árnyékolástechnika nagy tapasztalattal rendelkező munkatársai megjavítják a hibásan működő redőnyeit.

 

A Redőny javítás oldalunk a linkre kattintva érhető el.

 

 Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások EgyesületeSzabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!