Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Árnyékolók – kültéri és beltéri árnyékolók

Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy lakó és pihenőhelyeinket árnyékolókkal lássuk el, mert az egyre erőteljesebb UV-sugárzás elleni védekezéshez, valamint otthonaink kellemes klímájának biztosítása érdekében fokozottan ajánlott az árnyékolók használata.

Az árnyékolók két nagy családra oszthatók, a belső, illetve a külső árnyékolókra.
Tapasztalatok szerint a lakás nyílászáróira szerelt külső árnyékolók erőteljesebb árnyékolást és egyben védelmet nyújtanak, míg a belső árnyékolók többsége csak csökkenti a beáramló fény mennyiségét, de teljes elsötétítés nem érhető el velük.

Külső árnyékolók.

Az árnyékolásra használt külső szerkezetekből sok fajta létezik, van ami a lakáson kívül egy meghatározott külső teret árnyékol, de vannak olyan típusok is amik a lakás nyílászáróinak árnyékolását biztosítják.

Alábbiakban a legismertebb külső árnyékoló típusokat ismertetjük.

 • Zsalugáter
  Az egyik legrégebbi árnyékoló megoldás, ami a lakás ablakait hivatott árnyékolni.
  Jellemzően az ablak külső részére van szerelve, többnyire fából készült szerkezet, aminek a lamellái különböző szögben állítható, amivel szabályozható a falamellák közötti rés nagysága, ezáltal az ott átáramló levegő mennyisége.
  A zsalugáterek főleg a nap melegétől és az esőtől védi a lakást, illetve védi az ablakok üvegezését is.
  Mivel a zsalugáterek lamellái nem záródnak egymáshoz, ezért hőszigetelése nincs.
  Használatakor mindig ki kell nyitni az ablakot, ami a téli hidegben nem túl kellemes.
 • Redőny
  A redőny az egyik legsokoldalúbb árnyékoló, mert az árnyékoláson kívül nagyon jó hang és hőszigetelő, valamint védelmi tulajdonságokkal rendelkezik.
  A redőnyöknek több típusa létezik. Ezek a típusok a beépített tokos faredőny, a külső tokos, a vakolható tokos, valamint a belső tokos redőnyök.
  Ezen túlmenően anyaguk szerint is különbözőek lehetnek a redőnyök, mert készülhet fából, műanyagból vagy a jelenleg legkorszerűbbnek számító alumíniumból is.
  A redőnyök a kezelése a lakás belteréből történik, ami manuálisan vagy akár elektromos mozgatással is megvalósítható.
 • Napellenző
  A napellenzők a külső árnyékolók speciális típusa, amik főleg teraszok és erkélyek árnyékolását biztosítja.
  A korszerű napellenzőkről elmondható, hogy főbb alkatrészeik időjárásálló anyagokból készülnek, így akár évtizedekig problémamentesen használhatóak.
  Az alapkivitelű napellenzők mozgatása egy hajtókarral történik, de lehetőség van korszerű motoros hajtással is ellátva akár távirányítással is mozgatni.
  Igény esetén a napellenzők biztonsága és kényelmi szolgáltatásai fokozhatók, mert például szél és fényérzékelővel ellátva ha a kelleténél erősebb, viharosabb szél kezd fújni, akkor az érzékelő automatikusan működésbe lép és behúzza a napellenzőt. A fényérzékelő akkor  lép automatikusan működésbe ha a napsütés azt a részt kezdi sütni ahol a napellenző fel van szerelve.
 • Napernyő
  A napernyők a napellenzők kisebb, ezáltal jóval olcsóbb, és mozgatható változata, amik tetszés szerinti helyen könnyen felállíthatók. Lényeges hátrányuk a napellenzővel szemben, hogy általában sokkal kisebb területet tud árnyékolni, ezáltal kevesebben élvezhetik jótékony árnyékolási hatását.
 • Zsaluzia
  A zsaluzia lényegében a reluxák kültéri változata, eltérés főleg anyagában és méretében van, mivel a ellent kell, hogy álljon a szélsőséges időjárási körülmények között is.
  A zsaluzia főleg irodai épületek nyílászáróinak, üvegfelületeinek árnyékolására való, lakóépületeknél egyáltalán nem javasolt a használatuk, mert szélben túl zajosak lehetnek.
  Szigetelő hatásuk nincs.

 Beltéri árnyékolók

A beltéri árnyékolókból is több különböző típus létezik, melyek típusuktól függően az enyhébb fényszűréstől kezdve akár teljes sötétséget is eredményez.

 • Spaletta – beltéri
  A spaletta nagyon hasonló kivitelű termék mint a zsalugáter, eltérés mindössze annyi, hogy a spaletta felülete tömör, azaz nincsenek rajta állítható lamellák és nem az ablakok külsejére hanem a lakás felöli oldalára vannak felszerelve.
  Bár napjainkban már nem igen találkozhatunk ezzel a típussal, de pár évtizeddel ezelőtt nagyon elterjedt belső árnyékolónak számított, mert egyrészt akár teljes sötétséget is biztosított, mellékesen némi védelmet is nyújtott.
 • Roletta
  Szintén egy régóta létező belső árnyékoló, ami a kornak megfelelően modernizálódott.
  A roletta anyaga általában textil, anyagát tekintve létezik fényszűrő és fényzáró is. Anyagának felülete egyszínű vagy mintás is lehet.
  Működtetése történhet a hagyományosnak számító rugós szerkezettel vagy akár a modernebbnek számító gyöngysor segítségével.
  A rolettáknak csak árnyékoló hatásuk van, a lakás hő és hangszigetelését nem javítja.
 • Reluxa
  A reluxák általában alumíniumból és fából készülnek, de létezik papír és műanyag alapanyagból készült olcsó árfekvésű, rövid élettartalmú reluxákat is.
  Az alumíniumból készült reluxák előnye a fából készülttel szemben, hogy felhúzott állapotban sokkal kisebb felületen takarja el az ablakok üvegfelületét, ezáltal borús időben több fény tud beáramlani a lakásba.
  Az alumíniumból készülteknek másik előnye a sokkal nagyobb színválaszték, míg fából készült reluxák a természetes anyaguk miatt kedveltek.
 • Pliszé árnyékoló
  Ez az árnyékoló a reluxához nagyon hasonló elven működik. Anyagát tekintve általában textilből készül, mely fényáteresztő és fényzáró is lehet.
 • Szalagfüggöny
  A modern lakások és irodák közkedvelt árnyékolója a szalagfüggöny, amivel nagyméretű üvegfelületek esztétikus árnyékolása is megvalósítható.
  A szalagfüggönyök nagy előnye, hogy szinte bárhová felszerelhetők, legyen az vízszintes vagy ferde felület. Az árnyékoláson kívül akár térelválasztóként is lehet alkalmazni.
  A lamellák bőséges alapanyag, szín és mintázatból választhatók. Oldalra történő mozgatáskor a lamellák műanyag görgőkön futnak, amik csendes működést biztosítanak.
  A beáramló fény mennyisége a lamellák függőleges tengelye körül történő elforgatással változtatható.

 

Mint a fenti felsorolásból is látható, az árnyékolókból meglehetősen széles választék áll rendelkezésre, ezért mindenki könnyen megtalálhatja a számára leginkább megfelelő árnyékolótípust.
Ha esetleg bizonytalan a választásban, kérdéseivel forduljon hozzánk és mi segíteni fogunk Önnek.

 

Ha szeretné megrendelni valamelyik belső árnyékolónkat, vagy ha kérdése lenne ezzel kapcsolatban kérem írjon nekünk az info@szaboredony.hu címre vagy hívjon minket a 06-30-924-5323 mobilszámon

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!