Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Gurtnicsere – redőnygurtni cseréje.

A redőnygurtni cseréje a beépített tokos redőnyöknél a legegyszerűbb és egyben a legbiztonságosabban elvégezhető művelet, függetlenül attól, hogy faredőny, műanyag redőny vagy alumínium redőny van beszerelve, ezért ennél a redőnytípusnál ismertetjük a gurtnicsere menetét.

Igazság szerint a gurtnicserét többféleképp is ellehet végezni, ezek közül most két megoldást is ismertetek.

Az első megoldás:

A redőnygurtni cseréje a redőnypalást tengelyen hagyásával.

Először fel kell annyira húzni a redőnyt, hogy kényelmesen le lehessen szerelni a külső ütközőket a redőnytest utolsó lécéről vagy ha van, akkor az ezt követő zárólécről, majd belül az ablak felett a fal síkjában lévő fedlapot le kell venni.
Ezt követően óvatosan be kell húzni a redőnyt a tokba és a tengelyre feltekeredett redőnytestet szorosan össze kell kötni. Ha ez meg van akkor addig kell húzni a gurtnit (úgy mintha a redőnyt húznánk fel) amíg lehet, ilyenkor a tárcsán lévő összes gurtni le fog tekeredni és szabaddá, hozzáférhetővé fog válni a tárcsa azon része ahol a gurtni a tárcsához van rögzítve.
Fel kell oldani a gurtni rögzítését, majd jól megfigyelve azt, hogy a gurtnivezető görgő melyik részén át van a redőny tokjába bevezetve a gurtni, ki kell húzni.
Ha rugós gurtnicsévélő van felszerelve, akkor hagyjuk arra feltekeredni a régi gurtnit, majd rögzítsük azt, hogy az automata rugója feszes maradjon, ne tudjon „lepörögni”.

A megfelelő hosszúságúra vágott új gurtnit be kell fűzni azon a bevezetőrészen ahol a régi kijött, általában ez a hely az egy-görgős gurtnivezető esetében a görgő felett, míg két-görgős gurtnivezetőnél a két görgő között van, majd rögzíteni kell a redőnygurtni végét a tárcsához.
Ha ez meg van, akkor meg kell forgatni a tengelyen lévő redőnytestet kétszer vagy háromszor, ez azt eredményezi, hogy a redőny felhúzásakor nem a rögzítési pont lesz kitéve a terhelésnek, hanem a tárcsára tekert meneteken is megoszlik a terhelés, ezzel nagymértékben növelhető a redőny biztonságos működése.

Megjegyzés: arra figyelni kell, hogy ez a két három tekerés abba az irányba történjen mint mikor leengedésre kerül a redőny!

Ha ez meg van, akkor az eddig összekötve lévő redőnytestet ki kell oldani, majd óvatosan vissza kell helyezni a lefutósínekbe és teljesen le kell engedni. A leengedés közben a redőnytárcsára feltekeredik az addig szabadon lógó gurtni.
Arra oda kell figyelni, hogy a feltekeredő gurtni ne forduljon át, azaz ne tekeredjen meg, mert akkor vagy hibásan vagy egyáltalán nem fog működni a redőny.

A második megoldás:

Gurtnicsere a redőnypalást felkötésének a tengelyről való eltávolításával.

Ennél a javítási módnál nem kell a külső ütközőket leszerelni a redőnypalástról, mert anélkül is elvégezhető a gurtnicsere, viszont a redőnytest felkötéseit (azokat amivel a redőnytest a tengelyhez van rögzítve) kell feloldani. Ezek a felkötések fa és a műanyag redőnyök esetében is, általában gurtnival szokott történni.

Ha csavarral van rögzítve a  felkötőgurtni a tengelyhez, akkor tengelyből ki kell csavarni ezeket, ha pedig szögelve akkor azokat kell kihúzni, hogy szabadon tudjon futni a tengely.
Az így szabaddá vált tengelyt akár ki is lehet venni a redőny tokjából és kényelmesen lehet a régi redőnygurtnit eltávolítani valamint az újat a tárcsára rögzíteni.

Ha a gurtni ki lett cserélve, akkor a gurtnit szorosan addig kell feltekerni a tárcsára, hogy a vége kb. 50-70 cm-el túllógjon a gurtnirögzítőn vagy rugós gurtnicsévélőn. Ügyelve arra, hogy a tengely ne forduljon el a redőnypalástot a tengelyhez rögzítő felkötőgurtnikat kell felerősíteni a tengelyre.
Ha mód van rá, akkor az eredeti helyükre, ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, akkor először az egyik szélső felkötőgurtni kell rögzíteni majd a redőnytest másik végén lévőt, de ekkor figyelni kell arra, hogy a gurtni meghúzásakor egyformán nyíljon meg a redőny (egyforma rés legyen a szétnyílt lécek között).
Ha ezt sikerült beállítani és rögzítve lett a redőnypalást másik szélén lévő felkötőgurtnit is a tengelyhez, akkor a középen lévő egy vagy két felkötőgurtnit kell rögzíteni a redőny tengelyéhez.

Mindkét megoldás esetén tulajdonképp a gurtnicsere nehezebb része ezzel el is készült, most már csak a redőnygurtni még szabadon lévő végét kell a gurtnirögzítőhöz vagy a rugós gurtnicsévélőhöz rögzíteni és ezzel befejeződik a javítás.

Maxi automata gurtnival

Gurtnicsere – Maxi automata a rajta lévő gurtnival

 

Külső tokos redőnyöknél is nagyon hasonló a gurtnicsere menete, de mivel a redőnytok az ablakon kívül van sokkal veszélyesebb, ezért (is) érdemesebb szakemberrel elvégeztetni a gurtnicserét!

 

 

A Redőny javítás oldalunkat a linkre kattintva érheti el.

 

 

Ha a leírás ellenére bizonytalan a gurtnicsere önálló elvégzésének sikerében és ezért inkább szakemberrel szeretné a gurtnicserét elvégeztetni, kérem hívjon minket a 06-30-924-5323 mobilszámon vagy írjon az info@szaboredony.hu e-mail címre és munkatársaink gyorsan és szakszerűen elvégezik a javítást.

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Egyesület alapító tagja,
több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!