Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Mikor kell a redőnyökhöz gurtni helyett zsinór?

A redőnyök mozgatása általában gurtnival történik, de mivel az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb mértékben elterjedt az épületek külső Hungarocelles vagy más anyaggal történő szigetelése, ezért egyre sűrűbben előfordul, hogy a redőnyöket nem lehet gurtnival szerelni csak zsinórral.

Hogy ez miből adódik?
Abból, hogy a szigetelés túlzottan elfedi a nyílászárók tokját ezáltal nagyon kevés hely marad magának a redőnynek a felszerelésére is, de a nagyobb baj az, hogy ilyenkor nem lehet a gurtnis bevezetést alkalmazni, mert azt a nyílászárókra csak közel merőlegesen szabad bevezetni. Ha ilyenkor mégis ezt a megoldást választanánk, akkor a redőnygurtni meggátolná az ablak vagy ajtószárny zavartalan működését.
Ha pedig a merőleges beviteltől eltérve ferdén lenne bevezetve a gurtni, akkor a gurtni „leugorna” a tárcsáról (a tárcsa mellé tekeredne) és működésképtelenné válna a redőny, tehát ez a megoldás nem alkalmazható, marad a zsinóros megoldás, ami egy plusz alkatrész beiktatásával ferdén is bevezethető.

Ez a plusz alkatrész a rugós zsinórbevezető, ami a rugós szerkezetének köszönhetően a bevezetési pont kezdetétől (ami merőleges a zsinórtároló tárcsára) bármely irányba ferdén is vezethető, így a benne mozgó redőnyzsinór a kívánt helyre vezethető.

 

A nyílászárók tokjára történt túlzott rávakoláskor alkalmazható redőnyzsinór bevezetésének elvi vázlata az alábbi rajzon látható.
Az elvi rajzból is jól látható, hogy a ferdén bevezetett redőnyzsinór helyenként a spirálrugó oldalán csúszik, ami az idő múlásával némi kopást eredményez, de így legalább fel lehet szerelni a redőnyöket és különösebb gond nélkül lehet használni olyan helyeken is a redőnyöket ahol túlzottan rávakoltak az ablakok és erkélyajtók tokjára.

Redőnyzsinór bevezetése

Redőnyzsinór bevezetésének elvi vázlata

 

 

Redőnyzsinór alkalmazása normál vakolás esetén

Természetesen nem csak akkor lehet, illetve kell a redőnyök felhúzásához és leengedéséhez zsinórt alkalmazni amikor a gurtnis megoldás nem lehetséges, hanem szinte bármikor, mert a zsinór funkcionálisan ugyanazt a feladatot látja el mint a gurtni.

Az alábbi képeken a zsinóros mozgatás elvi rajza, illetve egy megvalósult zsinóros redőnyszerelés látható.

 

Hasonlóan a redőnygurtnihoz a redőnyzsinórhoz is használható rugós zsinórcsévélő, sőt napjainkban szinte csak ez használható a felhúzott redőnyök zsinórjainak rögzítésére, mert a zsinór körkörös kialakításából adódóan ez óvja meg leginkább a zsinórt az esetleges sérülésektől.

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!