Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Mikor lehet a redőnyöket gurtnival mozgatni?

Mivel az utóbbi időben sokan meglepődnek azon, hogy a megrendelt redőnyöket nem mindig lehet redőnygurtnival szerelni, ezért az alábbiakban ismertetjük azt, hogy mi az előfeltétele annak, hogy gurtnival mozgathatóak legyenek a redőnyök ne pedig zsinórral.

Redőnygurtni, gurtnicsévélő, gurtnibevezető

Redőnygurtni bevezető görgőkkel és rugós gurtnicsévélő automatával

 

A hagyományos és olcsó gurtnis redőnymozgatás minden olyan esetben lehetséges amikor az építkezés, ablakcsere vagy az utólagos külső szigetelés során figyelembe lett véve, hogy a későbbiekben redőnyök felszerelése is biztosított legyen.
Ezt legegyszerűbben akkor lehet elérni ha a munkák megkezdésekor már számításba veszik a későbbiekben történő redőnyszerelést és ennek megfelelő méretű úgynevezett toktoldókkal kerülnek beépítésre a nyílászárók, mert ekkor a külső szigetelés nem fogja nagymértékben eltakarni az ablakok és erkélyajtók tokját és elegendő hely marad a gurtnis redőnyök felszerelésére.

 

Gurtnival történő redőnymozgatás feltételei

Ahhoz hogy a fent leírtakat figyelembe tudják venni nem árt megismerni a gurtnis redőnyök szerelhetőségének feltételeit.

A legfontosabb, hogy a gurtnit minden esetben az ablak vagy erkélyajtó tokjára merőlegesen szabad és kell bevezetni a lakásba, mert a ferdén történő bevezetés esetén, a merőlegestől való eltérés nagyságától függően, jobbik esetben „csak” nagyon hamar el fog kopni, míg rosszabbik esetben a gurtni „leugorhat a redőnytárcsáról és rátekeredve a tengelyre a redőny nem lehet le és felhúzni.

Az is nagyon fontos, hogy a merőlegesen történő gurtnibevezetéskor a gurtni furata ne szakadjon bele az ablaktok falcába (az a lépcsőzetes rész ahová az ablak szárnya csukódik), mert ez nem csak csúnya hanem gátolná az ablak rendeltetésszerű használatát, illetve fordítva a becsukott ablakszárny akadályozná a redőny normális működését.

A gurtni merőlegesen történő bevezetésekor az nem kerülhet az ablakszárny fölé, mert annak a nyithatóságát akadályozná vagy rossz esetben teljesen meggátolná.

Az alábbi vázlaton jól látható a redőnygurtni bevezetésének elve. Ebből adódóan csak akkor lehetséges a redőnyök gurtnival történő szerelése, illetve a redőny gurtnival történő mozgatása ha megfelelő mértékű hely áll rendelkezésre (kívül és belül is) a redőnyök felszereléséhez. Ennek mértéke kívül a fal és az ablaktok széle között kb. 6-7 cm. Olykor még az 5 cm is elég az ablak típusától függően.
A lakáson belül pedig az egyszárnyú ablakoknál a fal és az ablakszárny kilincs felőli oldala között, míg kétszárnyúaknál a fal és a zsanér között kell minimum 3 centiméter szabad helynek lenni.

A redőnygurtni bevezetésének elve

A redőnygurtni bevezetésének elvi vázlata

 

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!