Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Motorosredőnyök elektromos hálózata.

Ez a leírás nem azért készült, hogy a hozzá nem értők segítségére legyen és ez alapján „barkácsolják össze” a motoros redőnyök elektromos hálózatát, sokkal inkább az a célja ennek az ismertetőnek, hogy a motoros redőnyöket készíttetők tudják mit kell megrendelni és elvégeztetni a villanyszerelő szakemberrel.

Elöljáróban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az élet és vagyonvédelmi előírások miatt (és mindenki érdekében) csak képesítéssel rendelkező szakember jogosult az elektromos hálózat kiépítésére!

Redőnymotorok elektromos hálózatának tervezése.

Ha építkezik és motoros redőnyöket is szeretne felszereltetni, akkor már a tervezés fázisába ajánlott ezt figyelembe venni és az elektromos hálózatot eleve úgy kell megterveztetni, hogy kismegszakítókkal ellátott, kellőképpen terhelhető, külön hálózat álljon rendelkezésére a ház motoros redőnyeinek.
Ez abból a szempontból is előnyös, hogy ha évek múltán valamilyen meghibásodás lépne fel a motoros redőnyöknél, akkor a javítás ideje alatt csak a külön hálózatot kell áramtalanítani nem pedig az egész házét.

Ahol a már kész épületekben utólag lesz motoros redőny felszerelve ott a helyi adottságokból kiindulva törekedni kell arra, hogy ha nem lehet külön elektromos hálózatot biztosítani a redőnymotoroknak, akkor lehetőleg egy olyan áramkörre kerüljenek amit egyrészt nagyon kis fogyasztás terhel, másrészt aminek hiba esetén való lekapcsolása a legkevésbé gátolja vagy zavarja a család mindennapi életvitelét.

Függetlenül attól, hogy új épületekben történő elektromos hálózat kialakításról vagy utólagos kiépítéséről van szó, mindenképpen ajánlott a hálózat terhelhetőségét túlméretezni. Természetesen ehhez tudni kell azt is, hogy hány darab motoros hajtással működő redőny lesz a hálózatra kötve, valamint azt is, hogy egy-egy redőnymotornak mennyi a fogyasztása.
Nem árt tudni, hogy az átlag méretű redőnyök mozgatását végző redőnymotorok, a terhelhetőségüktől függően, általában kb. 100-150W fogyasztásúak (ami kb. 0,4-0,6A-nek felel meg), ezért ha a ház vagy a lakás  nyílászáróinak túlnyomó többségén, vagy akár az egészen, motoros hajtású redőnyök lesznek, akkor ennek megfelelő terhelhetőségű, lehetőleg külön, elektromos hálózat kiépítésére van szükség!

A motoros redőnyök elektromos hálózatának kialakítása kétféleképp történhet:

 • Az egyik megoldás az amikor már az építkezés során megtörténik az elektromos hálózat kiépítése.
 • A másik lehetőség a már kész épületeknél történő utólagos elektromos hálózat kiépítése.

 

Motoros redőnyök elektromos hálózatának kialakítása az építkezés során.

Az új építésű lakásoknál vakolható tokos redőnyök vagy külső tokos redőnyök lesznek beszerelve,  ezért ebben az  ismertetőben mindkét redőnytípus motoros hajtásához szükséges elektromos hálózatának kiépítését ismertetjük.

Az új építésű lakásoknál a redőnymotorok egyik legbiztonságosabb és egyben az egyik legjobb bekötési módja az elektromos hálózatba az alábbiak.

 • Vakolható tokos motorosredőnyök elektromos hálózata.
  A vakolható tokos redőny tokjának a helyét vagy az áthidalóba kell kialakítani vagy toktoldóval lehet a tok helyét biztosítani. Mivel a vakolható tokos redőny tokjának teteje kb. 12 centiméterrel magasabban van mint a nyílászáró teteje, ezért, ezt figyelembe véve, a leendő redőnytok hátlapjának „takarásán” belül, a redőnytok valamelyik végénél kell a motorkábel védőcsövének (gégecső) végének lenni, amin keresztül történik a redőnymotorba fixen bekötött motorkábel bevezetése a lakásban lévő kötődobozba
  (Megjegyzés: a vakolható tokos redőnyök tokmagassága általában 165 mm.)

Tehát nem az elektromos kábelt kell bentről kivezetni, hanem a motorkábelt kell a lakásba bevezetni!!!

Redőnymotor elektromos hálózatának helyes kialakítása

Vakolható tokos motorosredőny csőmotorjának kábelbevezetési helye

 

 • Külső tokos motorosredőnyök elektromos hálózatának kialakítása az építkezés során.
  A külső tokos motorosredőnyök elektromos hálózatának kialakítása hasonló a vakolható tokos motorosredőnyökéhez, az eltérés mindössze annyi, hogy ennél a redőnytípusnál a redőnytok teteje nem kerül 12 cm-el feljebb a nyílászáró tetejénél hanem csak az áthidaló vakolásáig (azaz a nyílászáró látható tetejéig) fog érni.
  A fentiekből következik, hogy ebben az esetben a kivezetett elektromos kábel védőcsövét (pl. gégecső) a redőnytok hátoldalának takarásában, lehetőleg a nyílászáró tetejéhez és egyik végéhez közel kell kivezetni, hogy abba behúzható legyen a redőnymotor elektromos kábele.
  Itt is érvényes, hogy a védőcső külső végének a leendő redőnytok  valamelyik végénél és a redőnytok hátlapjának „takarásán” belül kell lenni Tehát nem az oldalkávából kiállva és nem az áthidalóból lefelé vezetve!
Külső tokos motorosredony védőcsővének kivezetése

Külső tokos motorosredőny motorkábelének bevezetési helye

 

Az elektromos kábel védőcsövének másik végét a lakáson belül lévő, a leendő redőnytok végétől kb. 40-60 cm távolságra lévő elektromos szerelődobozba (65mm) kell vezetni.
A kintről bevezetendő motorkábel a fentiek szerint beépített védőcsőbe lesz majd behúzva, amit a kötődobozban oldható kötéssel kell fázishelyesen csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. Távirányítású redőnymotorok esetén közvetlen az elektromos hálózatba, míg kapcsolóval vezérelhető redőnymotoroknál a motorkapcsolóba kell bekötni.

Elektromos kötődoboz

A védőcső (gégecső) belső vége a lakás belterében lévő elektromos kötődobozba csatlakozik

 

Motoros redőny elektromos hálózatának utólagos kiépítése.

A már kész épületeknél, ahol az építkezés során nem lett megtervezve és kiépítve a motoros redőnyök elektromos hálózata, ott sem jelent gondot a motoros redőnyök felszerelése, mivel az elektromos hálózat az alábbiakban ismertetett módon utólag is kiépíthető.

Ahol az elektromos kábel védőcsöve nincs a fenti képeken látható módon a kültérbe kivezetve, ott a redőnyszereléskor a nyílászáró tokjának felső sarkánál, a falazat és a nyílászáró tokszerkezetének találkozásánál fúrt furaton keresztül lesz a motorkábel a lakásba bevezetve. Az így bevezetett motorkábelt akár külső kábelcsatornán vagy akár a falba süllyesztett védőcsővőn keresztül lehet a kötődobozba vezetni.
Az, hogy mennyire fog látszani a motorkábel (egyáltalán nem látszik vagy alig észrevehetően) az attól is függ, hogy a villanyszerelőnek mennyire sikerült a nyílászáróhoz közel vinni a védőcsövet vagy a csatornát.

Az utólagosan történő elektromos hálózat kiépítését ajánlatos a motoros redőny felszerelését követően elvégezni, mert így elkerülhető az a kellemetlen dolog, hogy  egymástól távol lesz a motorkábel és a kábelcsatorna, mert ilyenkor, kisebb vagy nagyobb mértékben, látszani fog a motorkábel!

A redőnymotor kábelhelyének kialakítása

A motorkábel helyének kialakítása lakáson belül. Ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb megoldás.

 

 

Az alábbi megoldásokat nem ajánljuk!

Fontos hangsúlyozni, hogy a védőcsőnek, vagy ami még rosszabb az elektromos vezetékeknek, az oldalkávába történő kivezetése az egyik legrosszabb és egyben a legveszélyesebb megoldás, mert akár a redőny szerelésekor vagy egy esetleges későbbi javításkor (a külső tokos redőny leszerelésekor) az elektromos kábel könnyen megsérülhet, ami akár áramütéshez vagy zárlat okozta tűzhöz is vezethet!!!
Sok esetben láttunk már olyan megoldásokat amikor a redőnymotor hajtásához szűkséges 230V-os feszültség vezetékeit úgy építették ki, hogy az vagy nem biztonságos (áramütés, zárlat, stb) vagy akadályozná a redőny szakszerű felszerelését.

Az alábbi képeken ilyen vagy ehhez hasonló megoldások láthatók, ezek a megoldások kerülendők.
Veszélyes. épp ezért nem ajánlott bekötés    Redőnyszerelést akadályozó, valamint veszélyes kialakítás.    Helytelen védőcső kivezetés

Az Itt látható megoldások egyike sem ajánlott.

 

Összegzés.

Nem árt újból hangsúlyozni, hogy nem az elektromos hálózat kábelét kell bentről kivezetni, hanem a motorkábelt kell a lakásba bevezetni és azt ott kell az elektromos hálózatba bekötni!!!

 

 

Az általunk készített motoros redőnyökről bővebb információ a motoros redőny oldalon található, míg a redőnymotorok bekötéséről ismertető itt található.

 

 

Ha a motoros redőnyökkel kapcsolatban kérdése lenne, vagy ha azokat tőlünk szeretné megrendelni, akkor a 06-30-924-5323 mobilszámon vagy az info@szaboredony.hu e-mailen  megteheti.
Kérem forduljon hozzánk bizalommal, mert a Szabó Árnyékolástechnika Budapest munkatársai több évtizedes tapasztalattal állnak az Ön rendelkezésére!

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!