Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Redőnyök helyes használata.

Igen, tudom, hogy a cím olvasásakor sokan azt gondolják, hogy erről miért kell egy cikket írni, ‘hisz azt mindenki tudja hogyan kell a redőnyöket felhúzni, illetve leengedni.
Lehet, hogy sokan tudják, de nem mindenki.
Mivel a tapasztalataink is ezt bizonyítják, ezért egy két apró, de fontos, a kezeléssel kapcsolatos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet, amivel kellemetlen és költséges meghibásodásokat lehet elkerülni.

Mivel a redőnyök mozgatása túlnyomóan gurtnival történik, ezért érdemes ezeknél a redőnyöknél a felhúzáskor arra figyelni, hogy a redőny felhúzása a bevezetésre (az ablak síkjára) közel merőlegesen történjen, mert ha gyakorta valamelyik oldal irányába történik a felhúzás, akkor főleg a gurtnibevezető oldalán fog csúszni a gurtni, ami egyrészt kikezdi a gurtni oldalát, másrészt az eredetileg lapos gurtni fokozatosan egyre ívesebbé vagy lépcsőssé fog válni. Az idő múlásával és a helytelen húzás gyakoriságának függvényében nem csak ívessé válik az addig lapos redőnygurtni, hanem hosszirányban hullámossá (durva hasonlattan mint egy “S”-betű) is.
Mivel a nem merőlegesen húzáskor a gurtni oldalirányba kényszeríti a gurtnibevezető görgőjét, ezért az előbb vagy utóbb „berágódik” és vagy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem fog gördülni, ezáltal egyre nehezebbé válik a redőny felhúzása is.

Még rosszabb a helyzet akkor amikor a redőnyök felhúzásakor és leengedésekor a redőnygurtnit annyira ferdén “nyeletik” el a gurtnicsévélő automatába vagy húzzák ki onnan, hogy az a redőnyautomata belsejében lévő rúgós szerkezet tetejéről lecsúszva beszorul a doboz oldala és a rugós dob közé. Ilyenkor használhatatlanná válik a gurtnicsévélő rugós automata és vele együtt a redőny is.
Ezt a hibát csak a redőnygurtni cseréjével lehet megszüntetni. Mivel ez a meghibásodás sem esik a garanciális javítások körébe, a javításért fizetni kell, mivel helytelen kezelés okozta a meghibásodást.

 

A már hosszirányba hullámossá vált redőnygurtni másik kellemetlen velejárója, hogy a rugós gurtnicsévélő dobjára nem egyenletesen egymást “takarva” fog feltekeredni, hanem össze-vissza, az egyik széle az egyik oldalhoz míg a másik a másik oldalhoz fog érni, ezzel nagymértékben csökkentve a rugó húzó erejét. Ennek „eredménye” az lesz, hogy egy rövid gurtnirész feltekerése után nem tekeri tovább a még szükséges redőnygurtnit. Azaz hiába húzzuk fel teljesen a redőnyt az annyira vissza fog csúszni mint amennyi gurtnit nem tekert fel a gurtnicsévélő.

Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy a nyílászárók tokjára túlzottan rávakolnak vagy a külső hőszigetelés elfedi a nyílászáró tok szélességének nagy részét. Ilyenkor nem lehet redőnygurtnit alkalmazni hanem csak redőnyzsinórt, mert azt ferdén (tehát nem merőlegesen a nyílászáróra) is be lehet vinni a lakás belterébe. Ebben az esetben is érdemes ügyelni az ablak síkjára történő, közelítően merőleges húzásra, mert ugyan itt nem fog íves lenni a zsinór, de ha a zsinórbevezető oldalán fog csúszni nem pedig a görgőn fog gördülni a redőnyzsinór, akkor a zsinór még fokozottabban fog kopni majd rojtosodni mint a gurtni.

hibátlan redőnygurtni           Hullámos gurtni
Hibátlan redőnygurtni                                       Hullámos redőnygurtni

Ugye milyen bosszantó amikor a fentiek miatt nem lehet normálisan használni a redőnyt? Ráadásul a javítás még pénzbe is kerül, pedig egy kis odafigyeléssel mindez elkerülhető lenne.

Ha még csak kis mértékben kezd hullámossá és ívessé válni a redőnygurtni, akkor helyes használattal van némi esély arra, hogy ha nem is az eredeti tökéletes állapotot, de egy köztes tovább nem romló állapotot lehessen elérni, amivel aránylag hosszú ideig még érezhető hiba nélkül működik a redőny. Ha pedig már annyira tönkrement a gurtni, hogy az eredeti állapothoz képest érezhetően nehezebb a redőny felhúzása vagy kezd szétfoszlani a gurtni, esetleg a gurtnicsévélő nem “nyeli el” azt, akkor eljött az ideje, hogy a redőnygurtnit és a gurtnibevezetőt, esetleg még a gurtnicsévélőt is, szakemberrel kicseréltessék.

Redőnygurtni, gurtnicsévélő, gurtnibevezető

Redőnygurtni, gurtnibevezető és gurtnicsévélő

 

 

 

Ha Önnél már jelentkeztek a fent említett gurtniproblémák, ami miatt nem működik rendesen a redőnye, és megszeretné rendelni a javítást, kérem hívjon minket a 06-30-924-5323 mobilszámon és mi rövid időn belül elvégezzük a javítást.

 

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!