Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Szalagfüggönyök és reluxák használati útmutatója

A szalagfüggönyök és reluxák is a belső árnyékolók közé tartoznak, amikkel a nyílászárókra vagy elé szerelve hangulatos belső teret lehet kialakítani. Ahhoz, hogy a szalagfüggönyök vagy akár a reluxák hosszú ideig problémamentesen biztosítsák a lakások vagy irodák árnyékolását, figyelmükbe ajánljuk az alábbi útmutatót.

Szalagfüggönyök használata.

A szalagfüggönyök használata annyira egyszerű művelet, hogy különösebb használati útmutatóra nincs is szükség, mindössze egy-két dologra érdemes odafigyelni.

1. A szalagfüggöny lamellák oldalra húzásakor ajánlott a lamellákat a karnisra közel merőlegesre állítani és így elhúzni azokat, mert ilyenkor kisebb a szalagfüggönyök esetleges rendellenes működésének vagy sérülésének veszélye.
2. Nyitott ablak vagy erkélyajtó mellett csak akkor ajánlott a szalagfüggönyöket használni (behúzni) ha nincs húzat, mert a erős légmozgáskor a lamellák jelentősen károsodhatnak, amire nem terjed ki a jótállás.
3. Ha a lamellák elhúzásakor vagy elfordításakor akadást észlelünk sose erőltessük tovább, sokkal inkább húzzuk vagy forgassuk vissza, majd óvatosan próbáljuk meg elhúzni vagy forgatni a lamellákat. Ha nem szűnt meg az akadás, akkor ajánlott először szemrevételezni, hogy nem e valami banális dolog okozza az akadást, de ha nem található ilyen, akkor a hiba megszüntetése érdekében ajánlott szakemberhez fordulni.

 

Szalagfüggönyök karbantartása, tisztítása.

A szalagfüggönyök nem igényelnek különösebb karbantartást, mindössze időnkénti tisztítása az ami esetleg szükségessé válhat, függően a környezeti hatásoktól, például poros környezettől.

1. A szalagfüggönyök rendszeres tisztítása főleg a lamellák portalanításából áll. Erre a célra a talán a legjobban bevált eszköz a statikus portalanító amit az egymással párhuzamos lamellák között húzogatva az a port magához vonzza.

2. Ha a lamellák már annyira elkoszolódtak, hogy okvetlen szükséges azok „mosással” való tisztítása, akkor ajánlott ezzel foglalkozó szakemberekre bízni azt, mert helytelen és szakszerűtlen tisztítás következményeként a lamellák elszíneződhetnek, foltossá vagy hullámossá válhatnak és elveszíthetik impregnáltságukat.

3. Ha a szalagfüggöny lamelláinak elhúzása idővel zajossá válna, akkor az nem azt jelenti, hogy bármilyen olajozásra lenne szükség egyszerűen arról van szó, hogy a szalagfüggöny karnisában lévő úgynevezett kocsik elkezdtek kopni. Ettől nem kell megijedni mert még évekig problémamentes lesz a szalagfüggönyök működése.

4. Ha valamilyen ok miatt szükségessé válik a szalagfüggönyök leszerelése, például a lakás festésekor, a leszerelést a lamellák leszedésével kell kezdeni. Mivel a vállfának nevezett alkatrészek (azt a műanyag alkatrészt nevezik így ami a lamellák legtetején van és ez van ráakasztva a karnisban lévő kocsi „kampós” részére) helytelen levételkor könnyen törnek, ezért vagy hívni kell egy szakembert aki leszereli a szalagfüggönyöket, vagy kellő kézügyességgel és óvatossággal először egyenként le kell venni a lamellákat, majd karnist kell kipattintani a felfogatókból.

 

Reluxák használata.

Reluxából hagyományos és úgynevezett „üvegpálcás” kivitelű típust is gyártunk. Bármelyik típusról is legyen szó mindkettőre jellemző az egyszerű és könnyű kezelhetőség, megbízható működés, ebből adódóan különösebb használati útmutatóra sincs szükség mindössze egy két dologra érdemes odafigyelni a használatuknál.

1. A reluxák felhúzásakor ügyelni kell arra, hogy mindkét felhúzózsinór egyszerre legyen húzva, így elkerülhető, hogy a reluxák „féloldalasan” (mint a legyező) legyen felhúzva, ami károsíthatná a reluxa zsinórzatját, illetve ”létráját” (létra nevezik azt amire az alumíniumlamellák felfekszenek).
2. A reluxák leengedésekor végig fogni kell a kezelőzsinórokat, mert elengedésükkor a reluxa lamellái lezuhannak aminek hatására károsodhatnak.
3. Ha az ablakszárnyra szerelt reluxa nem feszített kivitelű (ami az ablak síkjában tartja azt), akkor az ablakszárny becsukását érdemes lassan végezni, mert a hirtelen mozgás hatására a reluxa a szárnyhoz csapódva megsérülhet.

 

Reluxák karbantartása, tisztítása.

A reluxák karbantartása és tisztítása főleg a portalanításból, esetlegesen nedves puha tisztítókendővel történő áttörléséből áll. A szalagfüggönyhöz hasonlóan a reluxát beáztatni, vízbe tenni tilos, mert ilyenkor a fémes alkatrészek rozsdásodásával járhat, ami akár el is színezheti a reluxa lamelláit vagy zsinórjait. Talán mondanom sem kell, hogy ilyen esetben elvész a jótállás!

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!