Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Szúnyogháló típusok előnyei, hátrányai

A tavasz beköszöntével egyre hosszabb ideig hagyjuk nyitva ablakainkat, mert jólesik a lakásba beáramló kellemes melegségű friss levegő üdítő hatása.
Ez az idilli állapot sajnos csak addig tart míg észre nem vesszük, hogy egyre több légy, szúnyog vagy épp mezei poloska repült be a lakásba, és többnyire ilyenkor születik meg a döntés, hogy szúnyoghálóra van szükség. De milyenre?

Az alábbi ismertetővel szeretnénk mindenkinek megkönnyíteni a megfelelő típusú szúnyogháló kiválasztását. Célunk nem az, hogy minden típus fel legyen sorolva, sokkal inkább az, hogy a leghatásosabb védelmet nyújtó szúnyogháló típusokat bemutassuk.

 

Szúnyogháló típusok – előnyök, hátrányok


Öntapadó szúnyoghálók

Öntapadó szúnyogháló

Öntapadó szúnyogháló

Ez a típus legegyszerűbb és látszólag a „legolcsóbb” szúnyogháló fajta.
Előnye:
– Az öntapadó csíkok felhelyezése és a háló méretre vágását követően nagyon rövid idő alatt fel lehet helyezni az ablakokra.
Hátrányai:
– Relatíve olcsónak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy nagyon könnyen sérül (például tisztításkor), valamint mivel nincs benne üvegszál erősítés, az időjárás viszontagságai (napsütés, fagy, stb) miatt egy-két éven belül a háló elöregszik és szétszakadhat.
– Ha figyelembe vesszük, hogy az üvegszál erősítésű hálók élettartama alatt rossz esetben akár háromszor vagy négyszer is cserélni kell az öntapadó szúnyoghálót, akkor könnyen belátható, hogy nem a legjobb ár/érték arányú szúnyogháló típus.
– Az öntapadó háló akadályozza az ablak tokszerkezetének megfelelő tisztítását.
– A háló sérülékenysége miatt csak nagyon óvatosan lehet a hálóra rakodó port eltávolítani.

 

Fixkeretes szúnyoghálók

Fix szúnyogháló

Műanyagkeretes fix szúnyoghálók

A felhasznált üvegszál erősítésű hálónak köszönhetően ez egy tartós és megbízható szúnyogháló típus, ebből adódóan a legolcsóbb is.
A fixkeretes szúnyoghálók készülhetnek műanyag vagy alumínium kerettel is.
Kivitelét tekintve két fajta fixkeretes szúnyogháló is létezik, ezek a peremes és a perem nélküli.
A peremes fixkeretes szúnyoghálót az ablak falcába (az ablaktok lépcsős kialakítású része ahová az ablakszárny csukódik) szokás behelyezni és elfordítható kallantyúk segítségével rögzíthetők.
A perem nélküli kivitelű fix szúnyoghálót általában az ablaktok külső részére felcsavarozással lehet rögzíteni.
A két kivitel közül az utóbbi a jobb és biztonságosabb kivitel.
Előnyök:
– A fixkeretes szúnyogháló előnye a tartósságában és az olcsóságában rejlik.
Hátrányok:
– A legfőbb hátrány talán a peremes fix szúnyoghálóknál van, mert a kallantyúk lazulásával instabillá válhat a keretes háló és kieshet az ablakból.
– A peremes fix szúnyogháló kallantyúi tönkretehetik az ablak szigetelése céljából bent lévő gumitömítéseket, ezzel nagymértékben romolhat a legjobb hőszigeteléssel is rendelkező nyílászárók szigetelő képessége.
– A fix szúnyoghálók hátrányaként lehet megemlíteni azt is, hogy nem lehet kihajolva kinézni az ablakon.

 

Ajtószerűen nyitható keretes szúnyogháló

Szúnyoghálós ajtó

Szúnyoghálós ajtó

Az ajtókra szerelhető szúnyoghálók közül ez az egyik legegyszerűbben kezelhető szúnyogháló típus, mivel nyitása és csukása azonos az ajtóknál megszokottakkal.
Mozgatása általában rugós zsanérokon történik, míg a zárva tartásáról mágneszár gondoskodik.
Alumínium keretszerkezettel készül, nagyobb magassági méreteknél, általában középtájban, egy merevítőelemet is szokás beépíteni.
Ennél a típusnál lehetőség van arra is, hogy cicák és kisebb kutyák számára “csapóajtó” kerüljön beépítésre a szúnyoghálós ajtóba, bár ez jelentősen megdrágítja a keretes szúnyoghálóajtó árát.
Előnyök:
– Egyszerű használhatóság.
– Alapkivitele közepes árfekvés.
Hátrányok:
– Franciaerkélyek ajtajaira nem szerelhető fel.
– Szabvány méretű, például emeleti erkélyajtókra szerelve nem praktikus, mert az ajtó nyílósugara nagy helyet igényel.
– Ha a mágneszáras záródás szerencsétlen esetben párosul az erkélyajtó vagy a keretes szúnyogháló minimális ellentétes vetemedésével, akkor a háló melletti résen akár bogarak is bejuthatnak a lakásba.

 

Rolós szúnyoghálók – fentről lefelé és oldalra húzható típusok

Rolós szúnyogháló

Rolós szúnyogháló

A rolós szúnyoghálók között megtalálható az ablakokra szerelhető fentről lefelé húzható, valamint az erkélyajtókra szerelhető oldalra húzható rolós szúnyogháló.

A fentről lefelé húzható rolós szúnyogháló felszerelhető közvetlenül az ablakra vagy ha már van az ablakokon redőny, akkor a redőny tokja alá a redőny sínszerkezetére is.

A fentről lefelé húzható rolós szúnyoghálók beszerelhetőek a redőnnyel egy tokszerkezetbe is, ezt a kivitelt redőnnyel kombinált szúnyoghálónak is szokás nevezni.

 

Oldalra húzható szúnyogháló

Oldalra húzható szúnyogháló

Erkélyajtókra az oldalra húzható rolós szúnyoghálók szerelése ajánlott, mert ez a típus kényelmes kezelést biztosít.

Az oldalra húzható rolós szúnyoghálóból két féle típus is készülhet, az egyik az 1 m szélességig terjedő erkélyajtókra (ezek általában az egyszárnyú erkélyajtók) szerelhető, míg az 1 métert meghaladó szélességű ajtókra (ezek a kétszárnyú vagy toló-bukó erkélyajtók) a dupla tokos oldalra húzható rolós szúnyogháló szerelhető fel.

Az oldalra húzható szúnyoghálók tokja az ajtótok oldalán függőlegesen helyezkedik el (a dupla tokosnál az erkélyajtó tokjának mindkét oldalán ) és ebből húzható ki vagy ebbe tekeredik fel az üvegszál-erősítésű háló.

Előnyök:
– A legpraktikusabb szúnyogháló típus, mert szükség szerint használható. Ha kell, akkor a háló feleresztését követően kitudunk hajolva is nézni az ablakon, vagy télen amikor nincs szükség a szúnyoghálóra, akkor azt felereszthetjük a tokjába, ezzel is óvjuk azt.
– A rolós szúnyoghálók tökéletes résmentes záródást biztosítanak.
– Felszerelésükhöz elhanyagolhatóan kicsi helyigény szükséges.
– Jó időjárás állóság és megbízható működés.
Hátrányok:
– Drágább az előző típusoknál, de még mindig jó ár/értékarányú termék.

 

Pliszé szúnyogháló

Pliszé szúnyogháló

Pliszé szúnyogháló

A pliszé szúnyogháló az utóbbi évtized terméke. Készülhet egyoldalas, valamint a kétszárnyú erkélyajtókra kétoldalas kivitelben is. A két külön-külön mozgatható háló általában mágnessel csatlakozik egymáshoz.
A “harmonika” alakú háló síkban tartásáról textil vezetőzsinórok (feszítőzsinórok) gondoskodnak.

Előnyök:
Könnyen kezelhető.
Hátrányok:
– A „harmonika” kialakításból adódóan jelentős mértékű a sötétítő hatása, főleg akkor ha a háló színe fekete.
– Kinyitott állapotban, a „harmonikás” anyagjelleg miatt, csökkenti a nyílás szabad átjárható méretét.
– A vezetőzsinóron csúszó üvegszál-erősítésű háló könnyen roncsolhatja a vezetőzsinórt, aminek elég gyakran szakadás, azaz a háló használhatatlansága az eredmény.
– A pliszé szúnyoghálók ára nem tartozik az olcsóbb típusok közé, sőt kissé drága.

 

A szúnyoghálókról további információ a Szúnyogháló oldalon található.

 

 

Ha a szúnyogháló típusokkal kapcsolatban kérdése lenne, vagy ha az általunk forgalmazott típusok közül szeretné valamelyiket megrendelni, kérem hívja a 06-30-924-5323 számot vagy írjon egy e-mailt az info@szaboredony.hu címre.

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!