Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Szúnyoghálók használati és karbantartási útmutatója

A szúnyoghálók használatával és karbantartásával kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni és betartani.

Szúnyoghálók használata.

Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a szúnyoghálók főleg a repülő rovarok ellen védenek, a mászó bogarak ellen kevésbé hatékonyak, mert a bogarak a mozgó felületek között megtalálhatják azokat az apró, nem tömíthető réseket amin keresztül (a hálót megkerülve!) a lakás belterébe bejuthatnak!

Szúnyoghálók két nagy csoportra oszthatóak, a fixkeretes és a mozgatható típusokra. Míg a fixkeretes szúnyoghálók használata adott, azaz a felszerelésüket követően nem kell velük semmit sem csinálni, addig a mozgatható kivitelűeknél az alábbi dolgokra érdemes odafigyelni.

1. A mozgatható szúnyoghálónak két fő típusa létezik, a fentről lefelé húzhatók és az oldalra húzhatók. Mindkét típust rugó húzza fel vagy vissza a tokba, ebből adódóan soha nem szabad a rögzített helyzetből kiakasztott szúnyoghálót elengedni, mert egyrészt a csapódó szúnyogháló balesetveszélyes, másrészt az addig megfeszített rugóerő hirtelen felszabadulásának hatására a szúnyogháló mozgó része fel vagy oldalra csapódik (típustól függően) és ilyenkor a szúnyogháló alkatrészei deformálódhatna, eltörhetnek. A fentiek hatására használhatatlanná vált szúnyoghálók elvesztik jótállásukat.

2. A fentről lefelé húzható rolós szúnyoghálók lehúzása mindig úgy történjen, hogy az alsó elem (amit majd be kell akasztani a fix alsó keretbe) vízszintes legyen, ekkor az üvegszál-erősített szúnyogháló mindkét oldala egyformán tekeredik le a tokból. Viszont ha nem vízszintesen húzzuk le hanem féloldalasan, akkor a háló a szerkezet egyik vége felé fog rendeződni ami előbb vagy utóbb a háló sérüléséhez vezet. Szélesebb szúnyoghálóknál ilyenkor akár a vezetősínből is kijöhet a háló ami megint csak a háló sérülését okozhatja, ami jótállásvesztéssel jár.

3. A háló középszürke színe nagyon ideális a lakásokba, mert így csak minimálisan veszi le a beáramló fényt és szinte alig lehet érzékelni a jelenlétét. A szúnyogháló ezen jó tulajdonsága sajnos olykor hátrány is mert olykor előfordul, hogy főleg a gyerekek és idősek nem veszik észre az erkélyajtón lévő behúzott szúnyoghálót és úgymond „átmennek rajta” és ilyenkor óhatatlanul kisebb vagy nagyobb mértékben sérül a háló.

4. Amikor az oldalra húzható szúnyoghálókat behúzzuk egy süllyesztett profilban lévő mágnescsík rögzíti a mozgó hálórészt, ezért ügyelni kell arra, hogy a két mágnescsík tökéletesen felfeküdjön egymásra, mert ha csak a húzott oldalon lévő mágnescsík egyik oldala érintkezik a fixen beépített mágnessel, a másik széle pedig az alumíniumprofilra fekszik fel, akkor könnyen megszűnhet a „tapadásuk” és a mozgószárnyrész kivágódhat, ami egyrészt balesetveszélyen másrészt a termék rongálódását eredményezheti.

5. Ha a rolós szúnyoghálót visszaengedve az nem tekeredik teljesen fel, azaz a háló nem megy vissza teljesen a tokba, akkor egy lehúzást követően lassan engedjük újra vissza. Ha most tökéletesen visszatekeredne, akkor valószínű, hogy előzőleg nem vízszintesen volt lehúzva a háló és a szerkezet egyik oldalhoz hozzáérve fékezte a visszafutást. Viszont ha ekkor sem tekeredne teljesen fel, akkor nagy valószínűséggel a rúgóerő gyengüléséről van szó (ez egy idő után természetes jelenség) aminek a kijavítása szakemberre tartozik.

6. Szeles, huzatos környezetben a szúnyoghálókat nem szabad használni , mert a húzat könnyen kiviheti a hálót a sínszerkezetből (minél szélesebb a szúnyogháló annál könnyebben), ami egyrészt a szúnyogháló használhatóságát gátolja, másrészt a háló sérüléséhez vezethet.
A sínszerkezetből kijött háló vissza tétele (javítása) nem tartozik a garanciális javítások közzé, azaz nincs rá jótállás!

7. Ha a jótállási idő alatt bármilyen hiba akadályozná a szúnyoghálók rendeltetésszerű működését az állagmegóvás érdekében azonnal értesíteni kell a szúnyoghálók gyártóját, felszerelőjét.

8. Ha jótállási idő alatt az esetlegesen előforduló hibát házilagosan vagy akár más céghez tartózó szakemberrel próbálják elhárítani, akkor a szúnyogháló jótállása megszűnik!

 

Szúnyoghálók karbantartása, tisztítása.

Függetlenül attól, hogy fixkeretes vagy rolós szúnyoghálóról van szó a szúnyoghálók nem igényelnek különösebb karbantartást.

A szúnyoghálók tisztítása, az átlagos törülgetésen túl, a hálóra rakodott por és szöszök eltávolításra kell, hogy kiterjedje, amit egy szabályozható szívárerejű porszívóval, alacsony szívóerőnél, könnyen el lehet végezni.

A háló tisztítása során nagyon kell arra ügyelni, hogy az üvegszál-erősítésű háló nehogy megsérüljön, mert az ilyen sérülésekre nem terjed ki a jótállás.

 

 

 Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások EgyesületeSzabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!