Szabó Árnyékolástechnika Budapest

Minőségi műanyag és alumínium redőny készítés, szerelés. Kedvező redőny árak!

Rendelés és árajánlatkérés:   06-30-924-5323,   06-30-474-3982, (1) 360-3268, valamint az info@szaboredony.hu és a Kapcsolat oldalon

Reluxa szerelése önállóan

Az utóbbi években egyre több üzletben lehet kész reluxákat kapni, ami jó dolog, csak a hozzá adott szerelési tájékoztató (ha egyáltalán tartalmazott ilyent a csomag) vagy hiányos vagy nem egyértelmű. Erre azért gondolunk, mert elég sok megkeresésünk volt a reluxa felszerelésével kapcsolatba, volt aki a szerelés közben telefonált, hogy hogyan tovább.

A fentiek miatt szükségét éreztük ennek a cikknek a megírását, remélve, hogy ezzel segíteni tudunk azoknak akik önállóan szeretnék felszerelni a reluxákat.
Ebben az ismertetőben az ablakszárnyra történő reluxa szerelés menetét írjuk le, ezt azért tartjuk lényegesnek megemlíteni, mivel egészen más jellegű szerelést igényelnek azok a reluxák amik az úgynevezett egyesített szárnyú (Tessauer) ablakokra kell felszerelni.

A reluxaszerelés menete a következő:

1. A reluxa karnisát az ablakszárny felső vízszintes részéhez odatartva jelöljük be azokat a helyeket ahol ahová a felfogató konzolokat fogjuk felcsavarozni. A normál méretű reluxák esetében a két darab konzol elég szokott lenni, viszont ha túl széles a reluxa (kb150 cm és felette) akkor nem árt három darab reluxatartó konzolt felszerelni, ezért ilyen esetekben be kell jelölni a harmadik helyét is.
Ha nem akarunk felesleges furatokat fúrni az ablakszárnyba, akkor a konzolok helyeit úgy kell bejelölni, hogy azok ne essenek túl közel a reluxakarnisában lévő csapágyakhoz, mert a konzol mozgó része akadályozná vagy lehetetlenné tenné a reluxa billentését.

Reluxa konzol

Reluxa karnisának felfogató konzoljai

 

2. A bejelölt helyeken fúrjunk egy-egy furatot, majd csavarozzuk fel a konzolokat. Lényeges, hogy a furatok átmérője a felfogatásra használt csavaroknak átmérőjének megfelelő legyen.

3. A konzolokon található elfordítható füllel tegyük szabaddá a konzolt, majd a reluxa karnisát a megfelelő pozícióban a felfogatókonzolokba téve vissza kell forgatni az előzőleg kinyitott rögzítő füleket. Ha mindezt jól csináltuk, akkor a reluxának stabilan kell a helyén lenni.

4. Engedjük le a reluxát, majd a reluxa forgatására szolgáló átlátszó műanyag pálcát (amit szakzsargonnal „üvegpálcának szokták hívni) óvatosan akasszuk rá a reluxa karnisából lefelé kiálló műanyagra. Itt tényleg óvatosan kell eljárni mivel a kampós rész könnyen letörhet, ami használhatatlanná tenné a reluxát.
Ha sikerült a pácát beakasztani, akkor ha nincs még a pálca másik végére ráhúzva a fogantyú, akkor azt kell a pálcára ráhúzni.

"L" idom

A feszítőzsinór rögzítésére szolgáló “L” idom

 

Az esetek többségében ezzel kész is van a reluxa felszerelése, kivéve ha a reluxa úgynevezett feszített kivitelű, azaz a reluxa mindkét oldalán egy-egy feszítőszál fut függőlegesen végig, ami például a bukóablakoknál az ablak síkjába tartja a reluxát.

5. Feszítőszálak rögzítéséhez, a reluxa aljánál, oldalanként egy-egy furatot kell fúrni, majd az „L”-idomot oda kell csavarozni. Ezt követően a feszítőszál óvatos meghúzása közben ehhez az „L” idomhoz kell a feszítőszálat rögzíteni.

Most már valóban kész a reluxa felszerelés.

 

 

Alumínium reluxa

 

 

A reluxákról bővebb információ a Reluxa oldalon, míg az árak a Redőny árak oldalon találhatók.

 

 

Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete

Szabó Árnyékolástechnika Budapest a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének
alapító tagja, több mint 30 éve a lakosság megbízható partnere!

Copyright 2007-2018 © Szabó Árnyékolástechnika Budapest. Minden jog fenntartva!